Imádom a sütipecséteket, feldobják a keksz megjelenését kevés bele fektetett plusz energiával, no meg az omlós, szinte magától olvadó sütiket sem hagynám ki az életemből.
Tavaly nyáron vettem meg az első pecsétet, a klasszikus "HOME MADE" felírattal, egyértelművé teendő,hogy a finom kekszet csakis én süthettem...:). Egy hipermarketben találtam, örültem, hogy még csak rendelni sem kell. Ezt az elsőt a karácsonyi szezon sütipecsétjei követték. Most a tavasziak közül választottam egy nagy és egy kisebb virágmintásat a jó pár újabb közül, amelyek a fiókban lakoznak.
A nagyobb műanyag, egy másik hipermarketből származik, sajnos, ennek hamar elromlott a rugós része (a második használatnál), ebből az áruházból származó egyik karácsonyival is így jártam egyébként. A csomagolásokat hamar kidobom, így még nem tudom, melyik márkával bánjak óvatosan a vásárlásnál, használatnál.
A kisebbik pecsét fanyelű, műanyag, cserélhető pecsétfelülettel. Nem rugós, ezért mielőtt ezt használnám, egy hasonló átmérőjű pohárral kiszúrok egy darabot a kinyújtott tésztából. A tisztítása egyetlen pici lépéssel macerásabb.
Amikor elkezdem sütipecsétet használni, rögtön szembesültem a ténnyel, hogy a korábbi kedvenc keksz receptjeim itt nem lesznek jók. Ezekhez sütés közben formatartó tészta kell, ha azt és úgy szeretnénk látni a végeredményen, mint a pecséten. Szóval nem tartalmazhat térfogatnövelő anyagot (sütőpor, szódabikarbóna).
A következő receptet a csakapuffin.cafeblog.hu-n találtam, az egyik kedvencem oldal, amit követek. Igényes, tartalmas, stb...és ami még kiemeli, egy közös pont, a Túró Rudi imádat. Szóval ott mindenféle túró rudis desszertről is olvashattok.
Amikor már nyújtottam a tésztát, villant az eszembe, hogy a receptben található "omlós" és "gyorsan gyúrni" kifejezések linzer tésztára utalhatnak...én pedig a vajat szoba hőmérsékletűen, lágyan kevertem bele. Az egy óra hűtés sem segített a dolgon, úgy tűnt. Ragadós lett nagyon, a sütipecsétet, majd magát a tésztát is bőven liszteztem. Omlós lett, viszont a virágforma itt-ott megtépázott a szélén. Újra próbálom hideg alapanyagokkal, amolyan linzertésztásan. Meg húsvéti pecséttel. Várom.
Ah....az alap linzerben van blansírozott, őrölt mandula vagy épp darált, pirított dió. is, annyival több a vajas keksznél.
Hozzávalók 2-3 tepsihez (én fél adagot készítettem, egy gáztepsinyi lett belőle):
50 dkg liszt
15 dkg cukor
1 csipet só
2 db tojás
25 dkg vaj
"A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük kb. 1 órára. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle, és tepsire helyezzük őket. Ha megtelt a tepsi, kb. 15 perc alatt készre sütjük."
Forrás: http://csakapuffin.cafeblog.hu/2014/12/19/recept-sutipecsethez-es-kiszurokhoz/