Bőségtorta
2016. március 27. írta: Barbi77

Bőségtorta

Barbi is kipróbálta-Barbikonyhájából Tündi likőrös, mascarponés karamellkrémes, trüffel borítású tortáját

Húsvéti recepteket keresgélve találtam rá erre a finomságra egy általam nagyon kedvelt blogon, és rögtön tudtam, ez olyan ízkombináció, amelyet szeretnék a családommal megízleltetni. No és én jó sokat enni belőle. :)

Fincsi likőrös piskóta-választhatunk többféle ízű alkohol közül- könnyed karamell és zömök trüffel elegyedik benne. Elkészíteni pedig nem ördöngősség.                                                                                                    

Gyermekbarátabb, hétköznapibb, kevésbé időigényesebb változatban pedig az alkoholmentes piskóta és mascarponés karamellkrém kombinációt tudom elképzelni. Gyors vasárnap délutáni süti.                                  

A Barbikonyhájában olvashatjátok, hogy ő például fele mennyiségű likőrt tett a piskótába, a hiányzó részt tejszínnel helyettesítette, a gyermekeire tekintettel. 

A recept:

A piskóta hozzávalói:

4 tojás

200 g porcukor (lehet 100 g porcukor és egy kanál folyékony édesítő)

2 cs. vaníliás cukor (vagy egy tk. aroma)

200 ml olaj 

200 ml ír krémlikőr (bármilyen, pl. tojáslikőr)

100 g liszt

100 g étkezési keményítő

1 cs. sütőpor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.                                                                                                                    

A tojásokat a cukrokkal habosra keverjük, majd a likőrt is hozzájuk adjuk. Ezt követi a liszt-sütőpor-keményítő elegye. Végül az olajat is hozzájuk öntjük.                                                                                                   Híg tészta lesz. Ezt vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Én 22 cm-es átmérőjű kerek, kapcsos formában készítettem.                                                                                                             40-50 perc alatt megsül, nálam hőlégkeveréssel 40 perc alatt lett kész tűpróbával.                                               Hagyjuk kihűlni.

A karamellkrém:

150 g cukor

3 ek. víz

50 g vaj

100 g mascarpone

Barbikonyhája alapján így készítettem: "A cukrot és a vizet elkezdjük összemelegíteni, majd mikor elolvadt és gyöngyözni kezd, hagyjuk addig így míg elkezd narancs színbe váltani (még kevergetni sem kell folyamatosan, de figyeljük, ne hagyjuk magára), ekkor takarékon hozzá olvasztjuk a vajat. A tűzről levéve a mascarpone-t is belekeverjük.                                                                                                                                                A kettévágott tésztából egyet tegyünk egy szép tányérra és kenjük meg a karamellkrémmel, majd borítsuk be a másik tortalappal."

 

Az én krémem sápadt lett, nem hagytam, hogy narancs színbe váltson, legközelebb tovább hagyom a tűzön.

Csokoládé (Trüffel) krém:

200 g csoki (pl. 150 g tejcsoki és 50 g étcsoki, é 60 % étcsokit használtam)

100 g vaj

1 dl tejszín

 

Vízgőz felett olvasztjuk a csokit és a vajat. A tejszínt felverjük és csokis-vajas krémbe keverjük. Hűtőben tíz percet állni hagyjuk, majd átkeverjük és a tortára kenjük.
És aztán jöhet a díszítés.
A gyönyörű dekoráció miatt is érdemes megnézni a barbikonyhája blogon a receptet:
Ahogy nekem most sikerült, gyermeki díszítés segédlettel:

2016_03_27_080.JPG
2016_03_27_061.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://sminkestudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr198529472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása