Magáról a kávéfogyasztásról az évszázadok során sokan és sokat elmélkedtek már, manapság pedig egészségvédő hatásairól folynak vizsgálatok is. Előnyös napi két-három csészével inni, köszönhetően a benne lévő polifenoloknak (ezek antioxidánsok ) és a klorogénsavnak (a fiatalságért felelős gének ki-bekapcsolásában vesz részt). Ezek miatt javulnak a kognitív funkciók, csökken a késői típusú Alzheimer kór kialakulásának (x4,3), valamint a diabetes mellitus II típusának kialakulásának kockázata.
Az azonnali szellemi teljesítményt növelő hatásáért természetesen maga a koffein felelős. Egy espresso átlag 100 mg-ot tartalmaz belőle. Ez a standard 25-30 ml-es pici csészényiben van.
Én jobban szeretem a kólát, ám a kávé illatát imádom. (éééés: 2,5 dl kólában kb. 25 mg koffein van.. Szóval a napi 300 mg-os limitig jóval többet kortyolhatok). A munkahelyemen így a kávézás közösségteremtő szerepében nem osztoztam, itthon meg a férjem kávéját kortyolgatom.
Igazából karácsonyi kekszre vadásztam, amikor erre a receptre rátaláltam.. A blogíró húsvéti vendégvárónak ajánlotta, én a karácsonyi aprósütik illat kavalkádjába illesztettem itthon. Karácsony óta szinte minden héten az asztalunkra kerül. Reggelente fogyasztjuk előszeretettel, meglepődtem, de pörget, még az első kóla ideje is kitolódott. :)
Nem épp diétás darab, de isteni az íze, illata. és most tényleg lehet locsolókat is kinálni ezzel hamarosan.
Nálam ez étkezés indító csemege. :)
Az eredeti receptben cappuccino-karamellás kekszként szerepel. Végül is a cappuccino kávé sok tejjel, majdnem, mint ebben a kekszben. :)
Íme a recept:
Hozzávalók:
6 dkg vaj (puha)
8 dkg kristálycukor/barna cukor
40 dkg cukrozott sűrített tej
20 dkg búzaliszt
1 tk. vaníliaaroma
2 ek. instant kávé
2 tk. kakaópor
1 tk. sütőpor
A vajat a cukorral habosra keverjük ,majd a sűrített tejet hozzáadjuk, csomómentesre keverjük, utána a vaníliakivonat követezik. végül a száraz hozzávaló keveréke.. Az egészet sima tésztává alakítjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 175 C-ra előmelegítjük.
Az eredeti recept szerint 12 perc alatt picibb nyúlósabb állagú keksz készül, 15 perc alatt jó roppanós.
Nálam 16 perc a picit még nyúlós-roppanós verzió. Akkor veszem ki, amikor még 2-3mm-t bele tudom nyomni az ujjamat.
A tészta nagyon ragadós, ezért vizes kiskanállal vagy a vizes kezünkkel kb. diónyi darabokat helyezünk sütőpapíros lemezre/gáztepsire. Figyelni kell, hogy a kis halmok közt nagy távolság maradjon, ugyanis hatalmasra növekednek a kekszek. Egy lemezre nagyjából kilenc halom fér el, ez a tészta mennyiség két adagnyi.
Forrás
http://tucsokbogar.blogspot.hu/2013/03/cappuccino-keksz.html, aki itt találta a receptet
: http://www.savorysimple.net/cappuccino-cookies/