Kávés keksz, élénkítő finomság.
2016. március 17. írta: Barbi77

Kávés keksz, élénkítő finomság.

Magáról a kávéfogyasztásról az évszázadok során sokan és sokat elmélkedtek már, manapság pedig egészségvédő hatásairól folynak vizsgálatok is. Előnyös napi két-három csészével inni, köszönhetően a benne lévő polifenoloknak (ezek antioxidánsok ) és a klorogénsavnak (a fiatalságért felelős gének ki-bekapcsolásában vesz részt). Ezek miatt  javulnak a kognitív funkciók, csökken a késői típusú Alzheimer kór kialakulásának (x4,3), valamint a diabetes mellitus II típusának kialakulásának kockázata.

Az azonnali szellemi teljesítményt növelő hatásáért természetesen maga a koffein felelős. Egy espresso átlag 100 mg-ot tartalmaz belőle. Ez a standard 25-30 ml-es pici csészényiben van. 

Én jobban szeretem a kólát, ám a kávé illatát imádom.  (éééés: 2,5 dl kólában kb. 25 mg koffein van.. Szóval a napi 300 mg-os limitig jóval többet kortyolhatok).                                                                                                                                       A munkahelyemen így a kávézás közösségteremtő szerepében nem osztoztam, itthon meg a férjem kávéját kortyolgatom.    

Igazából karácsonyi kekszre vadásztam, amikor erre a receptre rátaláltam.. A blogíró húsvéti vendégvárónak ajánlotta, én a karácsonyi aprósütik illat kavalkádjába illesztettem itthon.                                                                                 Karácsony óta szinte minden héten az asztalunkra kerül. Reggelente fogyasztjuk előszeretettel, meglepődtem, de pörget, még az első kóla ideje is kitolódott. :)

Nem épp diétás  darab, de isteni az íze, illata. és most tényleg lehet  locsolókat is kinálni ezzel hamarosan.

Nálam ez étkezés indító csemege. :)

Az eredeti receptben cappuccino-karamellás kekszként szerepel. Végül is a cappuccino kávé sok tejjel, majdnem, mint ebben a kekszben. :)

Íme a recept:

 Hozzávalók:

6 dkg vaj (puha)

8 dkg kristálycukor/barna cukor

40 dkg cukrozott sűrített tej

20 dkg búzaliszt

1 tk. vaníliaaroma

2 ek. instant kávé

2 tk. kakaópor

1 tk. sütőpor

A vajat a cukorral habosra keverjük  ,majd a sűrített tejet hozzáadjuk, csomómentesre keverjük, utána a vaníliakivonat követezik. végül a száraz hozzávaló keveréke.. Az egészet sima tésztává alakítjuk, majd fél órára a hűtőbe tesszük.          

A sütőt 175 C-ra előmelegítjük.                

Az eredeti recept szerint 12 perc alatt picibb nyúlósabb állagú keksz készül, 15 perc alatt jó roppanós.

Nálam 16 perc a picit még nyúlós-roppanós verzió. Akkor veszem ki, amikor még 2-3mm-t bele tudom nyomni az ujjamat.                                                                                               

A tészta nagyon ragadós, ezért vizes kiskanállal vagy a vizes kezünkkel kb. diónyi darabokat helyezünk sütőpapíros lemezre/gáztepsire. Figyelni kell, hogy a kis halmok közt nagy távolság maradjon, ugyanis hatalmasra növekednek a kekszek. Egy lemezre nagyjából kilenc halom fér el, ez a tészta mennyiség két adagnyi.

 

 2016_03_17_014.JPG

 

Forrás

http://tucsokbogar.blogspot.hu/2013/03/cappuccino-keksz.html, aki itt találta a receptet

http://www.savorysimple.net/cappuccino-cookies/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sminkestudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr398489592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása