Vörös tea, azaz a rooibos...reggel frissítő hatású a főzete, este nyugtató, forrón fogyasztva elalvást segítő. Az antioxidáns tartalma a zöld teánál magasabb, lassítja az öregedési folyamatokat. Mindemellett kiváló segítője a diétás törekvéseknek. Görcsoldó, fejfájást enyhítő is többek közt.Koffein viszont nincs benne, így kismamák, koffein érzékenyek is ihatják.
Erről a kekszről nem állítanám, hogy fogyókúrás étrendbe tartozna, bár egy-két darab tízóraira, uzsonnára talán belefér, csak kalóriát tekintve, mondjuk, vörös teával, finomliszttel készítve,porcukrosan is. :)
Külön öröm, ahogy illatozik a rooibos a keksz készítése közben.
A sütésnél, tervezésnél vegyük figyelembe, hogy a tésztának egy órát állnia ajánlott a hűtőben.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg vaj (hideg)
7 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 dl tejszín
6 filter vaníliás rooibos tea. (nekem narancsos volt itthon, abból készült).
Elsőként a filtereket felvágtam, egy tálba szórtam a rooibost. A tejszínt felforraltam,majd ráöntöttem a teafűre.
Picit meg is lehet nyomkodni, majd öt perc állás után leszűrhető a tejszín. A vajat a liszttel morzsás állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, tojássárgáját és a vörös teás tejszínt. Egy lágy tésztát kapunk, amit folpackban a hűtőbe teszünk, egy órára. Ezt követően két folpack rétegközt kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk.
Én egyben kinyújtottam, a fólia nagyon sokat segít a könnyed nyújtásban. Tetszőleges formára szaggatjuk
Piszke így csinálta: " Gyorsan kell dolgozni, lehet felezni is a tésztát, és amíg az egyik felével elkészülünk, a másik a hűtőben várakozik."
Lazán lerakva a kekszeket ez a mennyiség kb. 1,5 gáztepsi méretre elegendő. A már lerakott vékony tésztát nehéz esetleg áthelyezni, anélkül,hogy deformálódna az alakja.
160 fokon
kb. 20 perc sütési idő (nekem most 17 perc volt)
ekkor a keksz még puha
sütőrácson hüljön
Számomra rokon íz-és preferenciavilág,